Βαμβακάρειο ίδρυμα - Αρωγή

Δύο χρόνια αφότου η «Αρωγή» θεμελίωσε το νέο κοινωνικό της έργο, το ίδρυμα για άπορα, ορφανά & απροστάτευτα άτομα με ειδικές ικανότητες, το έργο ολοκληρώθηκε στη περιοχή Αυλίζα του Δήμου Αχαρνών με την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη Ευεργέτη που βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό του Σωματείου. Ο Δήμος Αχαρνών παραχώρησε στην «Αρωγή» ένα ακόμα οικόπεδο, διαστάσεων 1.118,10 τμ, για την ανέγερση του ιδρύματος προστασίας, επί της οδού Μενέλαου Λουντέμη.

Ο ρόλος του Βαμβακάρειου ιδρύματος, όπως θα ονομαστεί, είναι να λειτουργήσει ως φιλόξενη αγκαλιά για άπορα, ορφανά και απροστάτευτα άτομα με ειδικές ικανότητες, διότι αυτά τα παιδιά συνήθως καταλήγουν σε ιδρύματα ακατάλληλα να υποστηρίξουν τις ανάγκες τους ή μένουν εγκαταλελειμμένα και κυριολεκτικά στο δρόμο.
 

Τα αρχικά βήματα του έργου
Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η εθελοντική ιδιωτική πρωτοβουλία επιδιώκει να συνεισφέρει ενεργά στην υλοποίηση κοινωνικών έργων για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, με ευαισθησία και πίστη ειδικότερα τώρα που βιώνουμε μια περίοδο έντονης κρίσης σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, στις 11 Φεβρουαρίου 2010 έγινε η τελετή θεμελίωσης του ιδρύματος μόνιμης στέγης από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. κ. Ιερώνυμο. Στην τελετή παρευρέθηκαν η κα Μαρί Κυριακού, πρέσβειρα των πανανθρώπινων αξιών της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού, ο Δήμαρχος Αχαρνών κο Παναγιώτης Φωτιάδης, η Πρόεδρος του Σωματείου «Αρωγή», κα Βίκυ Έλλιοττ, η κα Μαρινέλλα, φίλη της «Αρωγής», μέλη του Δ.Σ. & της Εθελοντικής Ομάδας της Αρωγής, επίσημοι και πλήθος κόσμου.
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (ανέγερση και εξοπλισμός) ανερχόταν στο ποσό του 1.600.000 ευρώ.
Η πρώτη μεγάλη δωρεά δόθηκε από τον «Τηλεμαραθώνιο 2006» που οργάνωσε ο Όμιλος «ΑΝΤΕΝΝΑ» και απέφερε 303.740,00 ευρώ. Στη συνέχεια, η κα Μαρινέλλα πρόσφερε 10.000,00 ευρώ, η κα Αλεξάνδρα Χανδρή 10.000,00 ευρώ και ο Γιάννης Αμοργιανός 22.000,00 ευρώ.
Η ολοκλήρωση του ιδρύματος, που θα φέρει το όνομα ΒΑΜΒΑΚΑΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ – ΑΡΩΓΗ, έγινε με τη σημαντική δωρεά από ιδιώτη Ευεργέτη, που ανέλαβε, στη παρούσα δυσχερή περίοδο, να χρηματοδοτήσει την εξέλιξη του έργου. Το Σεπτέμβρη του 2012 ολοκληρώθηκε το κτίσμα, το οποίο έχει πλήρως εξοπλιστεί. Το ίδρυμα παραδόθηκε εντός του 2013 στο Δήμο Αχαρνών ενώ επόμενος στόχος είναι να αναζητηθεί κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης ΑΜΕΑ, προκειμένου να ενταχθεί το ίδρυμα και να ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία του. 
 


Το ίδρυμα όταν ξεκινήσει να λειτουργεί θα προσφέρει συνθήκες μόνιμης διαμονής
σε άπορα, απροστάτευτα και ορφανά παιδιά με ειδικές ικανότητες : κοιτώνες, χώρους εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης και ομαδικής εργασίας, αίθουσα διδασκαλίας και λογοθεραπείας, ειδικό ιατρείο και κοινόχρηστους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.