«Αρωγή» όπου υπάρχει ανάγκη
 
Η «Αρωγή» είναι ένα Φιλανθρωπικό, μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, που μέσω του εθελοντισμού συμπαραστέκεται σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και στις οικογένειές τους, σε μία προσπάθεια να συνεισφέρει στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης τους. Η «Αρωγή» ενημερώνεται από την Κρατική Πρόνοια, την Εκκλησία, τα Σχολεία, τους Τοπικούς Δήμους, αλλά και από ιδιώτες, σχετικά με περιπτώσεις συνανθρώπων που χρειάζονται την υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει το Σωματείο.

Χάρη στην ακούραστη προσφορά των εθελοντών της «Αρωγής», από το 1995 που ιδρύθηκε το Σωματείο έχουν ενισχυθεί συνολικά 650 οικογένειες, ενώ σήμερα βοηθούνται σε τακτική βάση 65 οικογένειες, υποστηριζόμενες σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο (έξοδα στέγασης & συντήρησης κατοικίας, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, έξοδα διαβίωσης, βοήθημα θέρμανσης, νοσήλια, προμήθεια φαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευση παιδιών, βοήθεια σε άπορους φοιτητές).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Αρωγή δεν παρέχει βοήθεια μέσω της συνεισφοράς χρημάτων, αλλά οι ίδιοι οι εθελοντές του Σωματείου «υιοθετούν» άπορες οικογένειες και αναλαμβάνουν, με έξοδα του Σωματείου, να διεκπεραιώνουν τις όποιες ανάγκες έχουν πχ : οι εθελοντές πληρώνουν τους λογαριασμούς, παρέχουν στις οικογένειες που έχουν ανάγκη τρόφιμα, φάρμακα κλπ.

Τα έσοδα του Σωματείου προέρχονται από την ετήσια συνδρομή των μελών και από χρηματικές δωρεές φίλων-συμπαραστατών του Σωματείου. Επιπρόσθετα, για να ανταπεξέλθει οικονομικά στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των οικογενειών που προστατεύει, το Σωματείο πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδικές φιλανθρωπικές ενέργειες για την εξεύρεση πόρων, αναζητώντας τη συμβολή εταιριών και ιδιωτών που αναγνωρίζουν το κοινωνικό έργο που προσφέρει η «Αρωγή» και το ενισχύουν.

Σημειώνουμε ότι η αξιοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνει το Σωματείο διατίθεται αποκλειστικά για την ενίσχυση των άπορων οικογενειών, καθώς και για την συντήρηση λειτουργίας του Κέντρου Διημέρευσης για άπορα παιδιά με ειδικές ανάγκες «Αρωγή», που λειτουργεί υπό την κεντρική επίβλεψη του Δήμου Αχαρνών.
 


Επένδυση στον περιορισμό της ανθρώπινης δυστυχίας
 

Η «Αρωγή», στο πλαίσιο του πολύπλευρου φιλανθρωπικού της έργου, δημιούργησε και εγκαινίασε τον Νοέμβριο του 2003, ένα Κέντρο Διημέρευσης για άπορα παιδιά με ειδικές ανάγκες, στις Αχαρνές Αττικής.
Για τη δημιουργία του, ο Δήμος Αχαρνών παραχώρησε στο σωματείο ένα οικόπεδο 3 στρεμμάτων και η ολοκλήρωση του έργου έγινε με την οικονομική συνεισφορά ευεργετών, δωρητών και εταιριών-χορηγών.
Πρόκειται για ένα Κέντρο πρότυπο, μοναδικό στο είδος του και επανδρωμένο με ειδικούς εκπαιδευτές. Διαθέτει πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.
Φιλοξενεί 55 παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε καθημερινή βάση, προσφέροντάς τους δυνατότητες δημιουργικής απασχόλησης και άθλησης. Το κέντρο είναι ανοικτό, καθημερινά από 8.30 π.μ. ως 8.00 μ.μ. Η μεταφορά των παιδιών γίνεται με ειδικά λεωφορεία εκ των οποίων το ένα είναι δωρεά των μελών της «Αρωγής» και το άλλο δωρεά της τ. Υπουργού Τουρισμού, κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.
Το Κέντρο λειτουργεί από το Δήμο Αχαρνών και 2 μέλη του Δ.Σ. της «Αρωγής» συμμετέχουν στο Δ.Σ. για να παρακολουθούν τη σωστή λειτουργία του.
 
 
 

Ολοκλήρωση του νέου οράματος
 

Το νέο όραμα της «Αρωγής» είναι η παράδοση σε λειτουργία του νέου κοινωνικού έργου που δημιούργησε το Σωματείο, του Ιδρύματος για άπορα ορφανά & απροστάτευτα παιδιά με ειδικές ανάγκες, διότι αυτά τα παιδιά συνήθως καταλήγουν σε ιδρύματα ακατάλληλα να υποστηρίξουν τις ανάγκες τους ή μένουν εγκαταλελειμμένα και κυριολεκτικά στο δρόμο.

 

Για την ανέγερση του ιδρύματος, ο Δήμος Αχαρνών παραχώρησε στην «Αρωγή» ένα οικόπεδο διαστάσεων 1.118,10 τμ, επί της οδού Μενέλαου Λουντέμη, περιοχή Αυλίζα, Αχαρνών.

 

Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η εθελοντική ιδιωτική πρωτοβουλία επιδιώκει, με ευαισθησία και πίστη, να συνεισφέρει ενεργά στην υλοποίηση κοινωνικών έργων για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, στις 11 Φεβρουαρίου 2010 έγινε η τελετή θεμελίωσης του Ιδρύματος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. κ. Ιερώνυμο.

 

Η ολοκλήρωση του Ιδρύματος, που θα φέρει το όνομα «ΒΑΜΒΑΚΑΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ - ΑΡΩΓΗ», έγινε με πόρους του Σωματείου και με τη βοήθεια ιδιώτη ευεργέτη. Το 2013 έγινε η παράδοση του κτιρίου, πλήρως εξοπλισμένο, στο Δήμο Αχαρνών. Η λειτουργία του καθυστερεί λόγω της γραφειοκρατίας της χώρας μας. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αναζήτηση κοινοτικού προγράμματος στήριξης ΑΜΕΑ, ώστε να ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία του.


 
 

 
 
 
Περιγραφή του ιδρύματος
 
Με την έναρξη λειτουργίας του, το ίδρυμα της «Αρωγής» θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μόνιμα και να προστατεύει 25 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Το Ίδρυμα θα λειτουργεί από το Δήμο Αχαρνών και 3 μέλη του Δ.Σ. της «Αρωγής» θα συμμετέχουν στο Δ.Σ. για να παρακολουθούν τη σωστή λειτουργία του.

Περιλαμβάνει ένα κτίσμα συνολικής επιφάνειας 1.268,42τμ, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο.

Το ισόγειο φιλοξενεί την κεντρική είσοδο και τη γραμματεία ενημέρωσης, το γραφείο διεύθυνσης και τις υπηρεσίες λογιστηρίου, κοινόχρηστο χώρο εστίασης για 30 άτομα (συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού), χώρο κουζίνας και αποθήκη τροφίμων καθώς και κοινόχρηστα W.C.

Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει 7 κοιτώνες (4 μονόκλινα & 3 δίκλινα) με 7 λουτρά, για τη φιλοξενία 10 παιδιών. Επίσης έχουν δημιουργηθεί 3 χώροι εργαστηρίων, ομαδικής εργασίας & δημιουργικής απασχόλησης.

Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει 7 κοιτώνες (4 μονόκλινα & 3 δίκλινα) με 7 λουτρά, για τη φιλοξενία 10 παιδιών. Επίσης στον ίδιο όροφο έχει νοσοκομείο, ιατρείο με W.C., αίθουσα διδασκαλίας και λογοθεραπείας

Κάθε όροφος διαθέτει καθιστικό.

Στο υπόγειο υπάρχουν γενικότερες υποδομές όπως garage, δεξαμενή πυρόσβεσης, γεννήτρια, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα, λεβητοστάσιο, αποθήκες, πλυντήρια, σιδερωτήρια, W.C. και δωμάτιο καθαριότητος.


 
Διακρίσεις για το έργο  
Το Σωματείο Αρωγή βραβεύτηκε το 2007, σε ειδική εκδήλωση για την «Ημέρα Εθελοντισμού», από τον πρώην Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Αβραμόπουλο, με το βραβείο «Φροντίδα προς την Οικογένεια», ενώ το 2008, η Πρόεδρος του Σωματείου, κα Βίκυ Έλλιοττ, ακούραστη υπερασπιστής του έργου της Αρωγής, βραβεύτηκε από το περιοδικό “Life & Style” ως "Γυναίκα της χρονιάς" στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.

Επίσης, το 2010 η Αρωγή αναδείχθηκε στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό του Οργανισμού Eurocharity, ως το 2ο σωματείο που ευεργετήθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Οργανισμού. Η ανάδειξη των σωματείων έγινε από ψηφοφορία του κοινού και της κριτικής επιτροπής του Οργανισμού.

 
 
Το Δ.Σ. της Αρωγής
 
Το 7μελές Δ.Σ. της «Αρωγής», που είναι αρμόδιο για την σωστή λειτουργία του Σωματείου και τον συντονισμό των εθελοντών, εκλέγεται από τα μέλη του κάθε τέσσερα χρόνια.

Το σημερινό Δ.Σ., που εκλέχθηκε τον Μάιο 2019, απαρτίζεται από τους κ.κ. : Έλλιοττ Βίκυ (Πρόεδρο), Κυριακοπούλου Γιούλη (Αντιπρόεδρο), Παγκουλάκη Καλλιόπη (Γενική Γραμματέα), Ρήγα Μαίη (Ταμία), Κιμπούρη Σοφία, Κουτρούμπα Βασίλειο, και Ναυπλιώτη Ελπίδα, (Μέλη).

Η σημερινή ομάδα εθελοντών απαρτίζεται από τους παρακάτω:
Αλεξιάδου Ηρώ, Γκούμας Δημήτρης, Έλλιοττ Βίκυ, Κιμπούρη Σοφία, Κυριακοπούλου Γιούλη, Λαζούρα Δέσποινα, Λαμπρινίδη Αριστέα, Μαθιού Μαριάννα, Μπενοπούλου Ευριδίκη, Μπετινάκη Μίνα, Ναυπλιώτη Ελπίδα, Παγκουλάκη Καλλιόπη, Πιττού Αικατερίνη, Ρήγα Άννα, Ρήγα Μαίη, Σαμαρτζή Φάνια, και Λία Φρονιμίδου.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σωματείο μας και το έργο του, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.arogi.eu , email : info@arogi.eu, τηλ. 210 8131487fax 210 8131492